AZ Sint-Elisabeth ziekenhuis Zottegem (SeZZ)

Meeting rooms en auditoria

Een ziekenhuis begeleiden naar een nieuw tijdperk.

De vraag:

Het ziekenhuis beschikt voor alle vergaderingen over verschillende meeting rooms en auditoria gelegen op dezelfde verdieping. Deze zijn gescheiden van elkaar door mobiele wanden waardoor 10 zaalconfiguraties mogelijk zijn en meetings/events met een capaciteit van 20 tot 500 personen mogelijk zijn.

Klinkt perfect, maar de bestaande audiovisuele faciliteiten waren echter verouderd en voor gebruik van digitale media was er nood aan een modernisering. Men wou af van allerlei hulpstukken en bijkomende technische ondersteuning.

Onze oplossing:

De klik tussen de technische dienst, ICT en AVapps was er instant! Voor de modernisering van de infrastructuur en de bijhorende investering kozen we samen voor een geleidelijk parcours. Hierbij een greep uit het traject dat we samen aflegden:

  • Vervangen van centrale beamer door een 10.000 ANSI Lumen beamer met laserlamp technologie en 4K/UHD ready waardoor de service en onderhoudskost herleid is naar nul. De beeldkwaliteit en tevredenheid daarentegen schoten omhoog.
  • In de meeting rooms zijn geleidelijk aan de beamers, lokale apparatuur en bekabeling gemoderniseerd.
  • In de centrale regie is alle analoge apparatuur vervangen door digitaal en wordt beeld en geluid nu over het netwerk gedistribueerd. Hierdoor kan men zowel vanuit het auditorium als op andere locaties een presentatie of live surgery meevolgen én omgekeerd. Dit allemaal zonder vertraging, in 4K/UHD-beeldresolutie en met de beste geluidskwaliteit.
  • Voor een intuïtief gebruik zijn touch panels voorzien in alle zalen en wordt de audiovisuele installatie, verlichting en raamverduistering aangestuurd vanuit het centrale besturingssysteem. Afhankelijk van de zaalconfiguratie worden beeld, geluid en verlichting automatisch aangepast in functie van de configuratie en dit zonder ook maar één kabel te moeten aanraken of enige technische bijstand.  
  • Over de hele verdieping zijn detectoren verdeeld opgesteld zodat bij het betreden van een ruimte standaardverlichting aangaat en bij afwezigheid van beweging de ruimte automatisch uitgeschakeld wordt. Onnodige slijtage en verbruik worden zo buitenspel gezet.

Gebruikte technieken:

  • Monitoren en beamers van NEC. Deze producten leveren een goede beeldweergave, zijn betrouwbaar en kennen een lange levensduur; we hergebruikten trouwens nog een aantal monitoren die al meer dan 10 jaar oud zijn. Het is daarom ook het voorkeurmerk van AVapps.
  • Voor geluid- en videodistributie kwam QSC net op de proppen met hun nieuwe Q-Sys video encoder/decoder. Dankzij de flexibiliteit, de integratie, de kwaliteit en de betrouwbaarheid van QSC Q-Sys producten was het een logische keuze. Q-Sys is een platform waarop alles over het netwerk gedistribueerd wordt: beeld, geluid en sturing.
  • Voor de geluidsweergave wordt gebruik gemaakt van het conferentiesysteem van Bosch waarbij cameratracking de spreker automatisch in beeld brengt als de microfoon geactiveerd wordt. Vrij bewegen tijdens een presentatie lukt perfect dankzij de draadloze hand- en headsets.
  • Voor de bediening moet men niet op zoek gaan naar de handleiding. Elke zaal is uitgerust met een Crestron touchpanel waarvan de lay-out opgebouwd is volgens de beschikbare functionaliteiten.
  • Voor de beheerders is er een bijkomende interface gemaakt waarop zaalconfiguraties kunnen ingesteld worden en niveauregeling van audio mogelijk is, dit zowel lokaal als online.
Scroll naar top